Att få en god natts sömn är oerhört viktigt för oss. Det är ju under sömnen som kroppen återhämtar sig efter dagens slitage. Det lagas och återuppbyggs och framför allt så är det under sömnen som hjärnan rensas och repareras. Under djupsömnen, som bara kan ske under förnatten ca 22-02, är det som att en biltvätt sätts igång i hjärnan och den spolas rent. Hjärnans celler krymper så att hålrummen kan bli större och sen snurras rensningen igång med cerebrospinalvätskan. Vi behöver minst 45-60 min djupsömn/natt och det går i cykler. Och det kan då bara ske de första timmarna under sömnen på förnatten. Vi kan inte få djupsömnen övriga timmar på dygnet. Djupsömnen är kopplat till natthormonerna och alltså dygnsrelaterat.

Djupsömnen är beroende av glycin och D-vitamin för sin process. Dessa är en förutsättning. Glycin finns i kollagen/gelatin, de s k ”fuledelarna” på djuret. I brosk och hud m m från djuret. Hemkokt benbuljong är fantastisk källa till kollagen/glycin. Annars kan man ta kollagen-tillskott eller glycinkapsel-tillskott. För det ämnet behöver vi ha. En oerhört kraftfull och viktig antioxidant som är viktig i den här processen är Glutation. Den byggs av glutamin, glycin och cystein, alla dessa ämnen finns i animaliska proteiner. Och den här antioxidanten förstörs av paracetamol. Så panodil och alvedon förstår vår förmåga att rensa i hjärnan.

Om vi ser till att lägga oss och somna vid 22-tiden och om vi får i oss glycin och har tillräckligt med D-vitamin så har vi goda förutsättningar att motverka demens. Vi får då en bra rensning i hjärnan. Sen är det också viktigt att hålla en balanserad blodsockerkurva m m för att motverka demens och att träna m m. Där finns många parametrar.

Kemiska sömntabletter och alkohol gör att vi inte kan komma ner i djupsömn. Dessa ämnen blockerar vår förmåga att kunna komma ner i djupsömn.

Sen behöver vi också se till att vi inte lever i stress för om vi gör det så flödar adrenalinet i kroppen även nattetid och då tillåter inte kroppen oss att gå ner djupt i sömnen. För när vi har adrenalin som flödar i kroppen så tror den att vi är hotad och att ”vargen kommer”. Vi behöver då vakna lätt. Vi kan inte få sova djupt när vi är hotade. Så vi behöver jobba på rätt andning och få tillräckligt med återhämtning varje dag. Vi behöver stresshantera om vi upplever stress i våra liv.

Om vi har svårt att somna på kvällen så kan vi öka vårt oxytocin under kvällen. Oxytocin ökar vi med värme, vatten, tyngd, beröring, umgänge och närhet. Ett varmt bad. En varm kopp te. Tyngdtäcke. Massage. Prata med en god vän. Ligga på spikmatta innan läggdags är också något som kan hjälpa oss att slappna av. Då ökar vi vårt endorfin vilket är muskelavslappnande, ångestdämpande och mentalt avslappnande. Magnesiumglycinat är ett tillskott som kan lugna på kvällen. Även glycin-tillskott är lugnande. Plus att det då stimulerar djupsömnen.

Vi har stora vinster med att se till att vår sömn blir den allra bästa. Att se till att vi får en bra dag är också en förutsättning. När vi gör saker som är bra för oss vad det gäller kosten, rörelse, återhämtning, skratt och kul saker m m så får vi serotonin från kroppen. Den ger oss det som belöning eftersom vi säkerställer vår överlevnad med alla dessa saker som är bra för oss. Och det är serotonin som sedan bygger vårt trötthetshormon melatonin. Melatoninet är vårt insomningshormon. Det behöver vi ha god nivå på. Så se till att du skapar en bra dag! Det ger förutsättning för en god natts sömn! 🙂