Vad behöver människan mer för att uppleva välmående förutom artegen kost? Jo bl a återhämtning. Det är inte stressen i sig som är farlig. Det är bristen på återhämtning som är farlig! Det är den kroniska stressen då nervsystemet har blivit överbelastat som är farlig eftersom då har man inte gett sin kropp återhämtning med jämna mellanrum som det är tänkt. Det går liksom inte att kompromissa med kroppen. Det bara är så! Vi behöver in i depån emellanåt för annars sker det bara slitage utan någon uppbyggnad. Vi kan inte bara slita ner, slita ner och slita ner. Vi behöver slita ner, bygga upp, slita ner, bygga upp, slita ner och bygga upp osv. Och efter varje uppbyggnad blir vi lite starkare och friskare än innan senaste nedslitningen. Det är så det är tänkt att vara.

När vi sliter är vi i det sympatiska nervsystemet som det heter. Det är det aktiva systemet som även kallas stress-systemet. Det behöver finnas där när vi verkligen behöver det. När vi är i fara eller när vi är aktiva. Då ska det slå igång. Numera stressar vi ofta innanför pannbenet och det innebär också stresshormoner som utsöndras och som sätter igång stress-systemet. Där ligger nog vår största utmaning i vårt nutidssamhälle. Vi behöver hitta trygga och lediga tankar innanför pannbenet. Annars går vi omkring hela tiden i det aktiva systemet. Och i det här aktiva systemet är kroppens fokus ute i de stora musklerna i armar och ben för kroppen tror att du är jagad av vargar och behöver fly eller fäkta. Alla andra funktioner i kroppen går då på energisparläge. Som t ex mag/tarm funktionerna. Det innebär att vi när vi äter och är i det aktiva systemet så stoppar vi ner mat i ett avstängd system. Vi får näringsbrister, IBS m m.

När vi återhämtar oss är vi i det parasympatiska nervsystemet. Det är vårt lugn-och-ro-system som slår på när vi är trygga och när vi är i vila och återhämtning. Då jobbar kroppen på uppbyggnad och läkning. Det är då vi stärker alla våra organ och funktioner i kroppen. Blod och fokus går i det här systemet till mag/tarmkanalen, huden och till könsorganen. Om vi inte får återhämtning så slits våra organ ner och alla våra funktioner hamnar i obalans. Som t ex vårt blodtryck. När vi är i stress och fara så SKA blodtrycket gå upp för att pumpa ut massor av blod ut till de stora musklerna i armar och ben. Det ska vara så. Men när vi aldrig får återhämtning så hamnar den funktionen i obalans och fastnar i ett överspänt nervsystem som fortsätter med det höga blodtrycket. Jag hade för några år sedan ett jätte-högt blodtryck. När jag började andningsträna och lugna ner mitt nervsystem och när jag började återhämta mig med jämna mellanrum så stabiliserades mitt blodtryck. Nu ligger det normalt. Helt utan läkemedel. Vår kropp är magisk och fantastisk och den gör allt för oss men vi behöver jobba MED den och inte MOT den!