Att andas med näsan in och ut är det biologiskt korrekta. Vi andas så från början när vi föds. Vi andas genom näsan in och ut och luften går långt ner i magen och aktiverar diafragman. Magen blir stor och rund vid inandning. Långa utandningar. Lugna och djupa andetag.

Men sen händer nåt på vägen när vi växer upp. Stress och press. Och andetaget hamnar högt upp i bröstkorgen och många börjar andas med munnen.

Men det är lika onaturlig att andas genom munnen som det är att äta genom näsan. Vi behöver hitta tillbaka till vår ursprungliga och naturliga andning! Djupandning är också bryggan mellan gasen och bromsen och genom rätt andning kan vi alltså lugna ner vårt nervsystem.

När vi nädandas får vi också med oss ämnet kväveoxid, som bildas i bihålorna vid näsandning, och det ämnet är oerhört bakterie/virus-dödande. Det första försvaret missar vi när vi andas genom munnen. Plus att kväveoxid är också kärlvidgande och vår kropps alldeles egna blodtrycksmedicin. Det var med hjälp av andningen som jag själv lugnade ner mitt blodtryck från högt till normalt.

Sen har vi också ett alldeles eget inbyggt nässpray i näsan. Kväveoxidet är nämligen också slemlösande.

Visst är vår kropp helt magisk! 🙂