I december 2016 fick jag en hjärnblödning. Jag vaknade tidigt en morgon med en sprängande huvudvärk. Jag tänkte ”nej, inte migrän idag”. Samma morgon skulle jag ha åkt iväg med tåg till Köpenhamn med ett par väninnor. Så typiskt tänkte jag. Men ”migränen” ville inte ge med sig. Den blev värre och värre och jag började kräkas. Så till slut ringde vi ambulansen, som kom, och kunde konstatera att jag hade ett skyhögt blodtryck. Väl inne på lasarettet så röntgades jag och då såg de att jag hade fått en hjärnblödning. Det blev ilfart upp till Linköping och operation för att se hur pass omfattande blödningen var. De kunde konstatera att inget hade gått sönder. Det hade liksom pumpats ut blod från sköra blodkärl med hjälp av det höga blodtrycket.

Där och då började min hälsoresa. Det blev en wake-up-call för mig. Jag förstod att det berodde på att jag inte hade tagit hand om mig. Jag såg mitt ansvar i det hela. Den hösten som föregick hjärnblödningen hade mitt företag börjat växa mer och mer samtidigt som jag fortfarande hade kvar mitt deltidsjobb som undersköterska i äldrevården. Jag jobbade i stort sett varje dag. Jag prioriterade bort träning. Jag åt inte särskilt nyttigt. Det var mycket snabbmat och mycket mackor, godis och annat onyttigt. Det blev nåt glas vin emellanåt för att försöka varva ner. Jag kände en stress börja växa inom mig. Jag gick upp i vikt m m. Jag prioriterade bort mig själv helt enkelt. Så den här hjärnblödningen kom ju som ett brev på posten pga mitt leverne. En sån sak händer bara inte utan anledning.

Jag började söka kunskap om hälsa och om kroppen. Jag började förstå andningens viktiga roll i det hela och jag började förstå att högt blodtryck hör ihop med stress. När vi är i stress så höjer kroppen blodtrycket för den tror att vi är jagade av vargar och snabbt behöver blodet ut till de stora musklerna i armar och ben. Det pumpar kraftfullt och snabbt. Men stress-systemet är bara tänkt att vara på en kort stund som en urladdning medan vi springer ifrån vargen. På stenåldern var det här systemet effektivt och det var vårt överlevnadssystem för att ta oss bort från fara. Men idag finns det många stressorer runt omkring oss och även i vårt egna huvud. Det lurar vargar runt omkring oss hela tiden. Så vi fastnar i ett överspänt nervsystem med ett högt blodtryck som då blir kroniskt. Pga hur vi lever. Man kan inte ha högt blodtryck om man lever bra med ren kost och rörelse och känner sig trygg och får den återhämtning man behöver varje dag och andas på rätt sätt. Biologiskt korrekt andning är bryggan mellan gasen och bromsen och vi har möjlighet att ta kontroll över andningen.

Så jag ändrade min kost och gick ner i vikt, jag prioriterade rörelse varje dag, jag lärde mig andas biologiskt korrekt, jag plockade bort de stressorer jag kunde runt omkring mig, jag prioriterade återhämtning varje dag. Och idag har jag kunnat plocka bort medicinen för högt blodtryck. Jag behöver den inte längre.  Jag har lugnat ner mitt nervsystem och fått ett normalt blodtryck. Jag har inga andra mediciner heller för den delen och det är så skönt. Idag har jag hittat en balans och hälsan! Så tacksam för det! Det har varit en lång resa och jag har lärt mig mycket på vägen. Den erfarenheten har jag stor nytta av nu när jag hjälper andra att få må bättre.

Jag hade ju under en period under min hälsoresa även stora problem med eksem, som jag nu fått bukt med. Och det är en historia för sig! Det kan jag berätta om en annan gång. 🙂