Vad är immunförsvaret för något? Vad gör det i vår kropp?

Vi är alltid under attack. Krig utspelar sig i vår kropp hela tiden. Vi är alltid bebodda av bakterier och virus, som vårt immunförsvar jobbar på. Biljoner bakterier och massor av olika virus. Det tränar och blir starkt när det får interagera med dessa som finns i miljön omkring oss och på andra människor. Det är tänkt att de vita blodkropparna i immunförsvaret ska vinna över dessa hela tiden om det får de rätta förutsättningarna. Immunförsvaret fungerar som en muskel. Om en muskel inte får träna så tillbakabildas den och blir svag. Immunförsvaret fungerar på samma sätt. Det blir starkt när det utsätts för olika mikroorganismer. Immunförsvaret ska vinna över det här hela tiden, om det är starkt. Om det inte klarar av att vinna direkt så blir vi sjuka med symptom tills immunförsvaret lyckats att vinna. Och efter varje sjukdom har de vita blodkropparna blivit ännu starkare än innan och ritningen finns kvar för hur det ska vinna över liknande virus eller bakterier i framtiden.

Runt omkring vår tarmflora i tjocktarmen finns ca  75-80% av vårt immunförsvar. Där tränar det och bekantar sig med alla våra bakterier som finns i tarmfloran. Där bör även finnas en liten del utav ”de onda” bakterierna så att de vita blodkropparna får träna lite extra på fulingarna men övervägande delen bör vara ”goda” bakterier, som ser till att ”de onda” inte får övertaget. För det är ju inte bra. Det skapar ohälsa. Vi vill ha de flesta ”goda”. Och hur ser vi till att vi har de flesta goda? Och hur får vi en hälsosam bakterieflora där i tjocktarmen? Jo genom att fylla på med goda bakterier via syrade grönsaker eller tillskott och mata de goda bakterierna med fibrer, prebiotika, dvs vattenlösliga fibrer som finns i grönsaker, rotfrukter och frukt. Fiberhusk är mumma för de goda bakterierna också. Fullkorn är ett fiber som inte är vattenlösligt så det blir som sandpapper i tarmen. Det är dock mat till de goda bakterierna. Vi bör äta så varierat som möjligt vad det gäller framför allt grönsaker, rotfrukter och frukt för att mata så många olika stammar som möjligt i bakteriefloran. Minst 25 olika sorter per vecka. Och det mesta utav det bör inte vara tillagat, utan i dess naturliga tillstånd. När vi äter mest socker och skräpmat så matar vi de onda bakterierna, som får övertaget. Då orkar inte immunförsvaret med att ta hand om dem och vi har skapat oss ohälsa. Så det är oerhört viktigt vad vi stoppar i oss. Ren och läkande mat med alla byggstenar som kroppen behöver. Det är en bra förutsättning för bättre hälsa. Om vi äter mat med mycket gifter, tillsatser och besprutningsmedel så överbelastar vi vårt immunförsvar eftersom det är det som ska ta hand om dessa för vår kropp främmande och skadliga molekyler. Även vad vi lägger på vår hud spelar roll. Huden är ett upptagningsorgan och tar upp och in i kroppen allt som vi lägger på den. Så vi behöver vara medvetna om vad produkterna vi väljer att använda innehåller. PEG och Parabener är en big no-no i hudprodukter. Skadligt.

Att andas på ett biologiskt korrekt sätt är väldigt viktigt också vad det gäller många saker i kroppen men framför allt för immunförsvaret. När vi näsandas så bildas ett ämne som heter kväveoxid i bihålorna. Det ämnet tar hand om och oskadliggör hela 75% av alla bakterier och virus som följer med inandningsluften. Om vi andas genom munnen så missar vi det första försvaret och det gör att vårt lymfsystem, som då ska ta hand om resten, får massor att göra och blir överbelastat. Sen är det också så att när vi andas med näsan både in och ut så släpper vi in precis rätt mängd syre och vi släpper ut precis rätt mängd koldioxid. För vi behöver en viss mängd koldioxid i blodet. Annars får vi inte in tillräckligt med syre i cellen. Det är koldioxidet tillsammans med kväveoxidet från näsan som kickar in syret i cellen. Och vid syrebrist kan endast glukos(socker) användas som bränsle i cellandningen. Då kan inte fettsyrorna användas. Det gör att kroppen hela tiden vill fylla på socker. Den här cellandningen utan fett gör att slutprodukten blir mjölksyra i stället för koldioxid. Och mjölksyran gör oss försurade och skapar i sin tur värk och inflammationer. Och i en försurad miljö trivs svampar och annat som får fäste. Muterade celler frodas osv. Det här belastar immunförsvaret. Allt hänger ihop!

Lymfsystemet är det system som städar i vår kropp. Det behöver vara ett bra flöde i lymfsystemet så att lymfvätskan med det uppsamlade skräpet hinner komma så fort som möjligt till närmaste lymfnod, som filtrerar och oskadliggör bakterier, virus, gifter, muterade celler m m. Om flödet är trögt och det finns en massa stopp på vägen så hinner alla de här produkterna växa till sig och vi blir lättare sjuka eftersom immunförsvaret inte kan göra sitt jobb. I varje liten lymfnod, vi har 600-1000 st i kroppen beroende på om vi är man eller kvinna och beroende på hur stora vi är, finns 25 miljarder vita blodkroppar som väntar på att oskadliggöra sådant som inte ska vara i vår kropp. Men då krävs det att lymfsystemet flödar och mår bra. Det jobbar i motvind t ex när vi är i stress. Då går det på lågvarv. Och det flödar inte heller så bra om vi andas på fel sätt högt upp i bröstet och med munnen. Då aktiverar vi inte diafragman som sitter fäst längst ner runt bröstkorgen. Och diafragman är pumpen i lymfsystemet. Den är pumpen som pumpar runt lymfvätskan. Så vi behöver se till att vårt lymfsystem mår bra och flödar som det ska för att immunförsvaret ska kunna göra sitt jobb. Vi behöver också röra på oss för att lymfsystemet ska röra på sig.

Träning stärker vårt immunförsvar. Eller rättare sagt i vilan efter träningen. En muskel bryts ju ner vid träning och byggs sedan upp ännu starkare vid återhämtningen efter träningen. Så fungerar också immunförsvaret.

Vi behöver återhämtning med jämna mellanrum. I lugn-och-ro-systemet flödar lymfsystemet som bäst och immunförsvaret jobbar som bäst.

Viktiga ämnen för immunförsvarets arbete: zink, magnesium, C-vitamin, D-vitamin, antioxidanter, selen(2-3 paranötter/dag).

Solljus + kolesterolet i huden bildar D-vitamin så vi behöver lapa sol när vi kommer åt. D-vitaminet är en viktig pusselbit i vårt immunsystem.

Beröring och umgänge ökar vårt oxytocin i massor. Och må-bra-hormonet oxytocin stärker vårt immunförsvar och hjälper näringsupptaget m m. Ett väldigt viktigt hormon.

Skratt/glädje/kul saker ökar våra må-bra-hormoner i massor vilket i sin tur stärker vårt immunförsvar och är uppbyggande och stärkande för vår kropp.

Rädsla/oro/negativt självprat/negativitet sätter igång vårt stress-system. Då släpps stresshormonerna ut och de sätter igång en massa nedbrytande funktioner i kroppen. Och vårt immunsystem tillsammans med lymfsystemet jobbar då i motvind.

Överdriven hygien och sterila miljöer gör att immunförsvaret inte får något att träna på. Det drar sig då tillbaka och lägger sig i hängmattan. Blir svagt och ej så bra förberett för när det verkligen behövs. Det är t ex konstaterat att de barn som växt upp på en gård med massor av smuts och bakterier runt omkring sig är de som är friskast och har minst allergier. De har skapat sig ett starkt immunförsvar.

Vi behöver leva nära jorden. Vi behöver jorda oss. Det stärker immunförsvaret! När kroppens immunförsvar retas av patogener som t ex virus och bakterier så släpps radikaler ut i kroppen som en reaktion på det här. Dessa radikaler är molekyler som jagar elektroner och de har som uppgift att stabilisera sin molekylstruktur genom att ta elektroner från patogener och skadade vävnader som då bryts ner och förs ut ur kroppen. De är på så sätt ett skydd för kroppen och något som är bra för oss. När läkningsprocessen är över så minskas mängden radikaler och läget återgår till det normala. Men det blir problem när vi går omkring med låggradig inflammation(vanligt idag av olika orsaker) och med ett immunförsvar som ständigt är retat. Då minskas aldrig radikalerna utan de fortsätter att produceras i kroppen. Då härjar de fritt i jakten på elektroner och kan gå på och börja bryta ner frisk vävnad. Det skapar stor ohälsa och vår kropp blir i stort behov av elektroner. Men genom att vi kommer i kontakt med jordens elektriska fält så kan kroppen plocka upp en massa elektroner för att oskadliggöra de fria radikalerna. Vi behöver gå barfota ute i gräset så mycket vi kan. Vi behöver ta på buskar och påta i jorden. Vi kan sova på jordningslakan och köpa jordningsskor. För kontakten med jorden är så viktig för att hålla oss friska och för att hjälpa immunförsvaret.

Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om det här men jag stoppar här så ni inte korvstoppas. 🙂 Det är ett väldigt intressant ämne dock och såå viktigt att kunna en del om!

Ha det gott och ta hand om ditt immunförsvar!